saunaberries - život ve Finsku
Blog Češky žijící ve Finsku. Můj pohled na Finsko, Finy a finskou kulturu. Tipy na cestování po Finsku. Zajímavosti o finštině.
Měsíce ve finštině
2021-01-24 20:30:29Svoje loňské deníčkové zápisky z každého měsíce jsem vždycky na závěr doplnila o “jazykové okénko”, kde jsem vysvětlovala, co znamená název každého uplynulého měsíce. Napadlo mě, že by bylo praktické, mít všechny měsíce pohromadě, a doplnit k nim další zajímavosti. Naučit se všechny měsíce finsky mi dalo docela zabrat. Prvně jsem se naučila odříkávat je za sebou, což nešlo zrovna nejrychleji, protože názvy měsíců jsou poměrně dlouhé a pro začátečníka celkem krkolomné. Tenhle způsob zapamatování je taky dost nepraktický, protože když pak v běžné konverzaci potřebujete najedou použít určitý měsíc, musíte si to v duchu odříkat ...
Prosinec 2020 / deník
2021-01-13 19:00:09Poslední měsíc šíleného roku, který jsem úplně celý strávila ve Finsku (kromě několikadenního výletu do Tallinnu v červenci). Utekl rychle, stejně jako celý rok, který mě úplně otupil. Když jsem si okolo Vánoc volala a psala s kamarády, kteří se mě ptali, jak se mám, vlastně jsem ani nevěděla, co říct. Tak jsem říkala něco ve smyslu: „Asi dobře, jsem zdravá, v pohodě, ale stagnuju.“ Z druhé strany se vždycky ozvalo něco podobného. Jsme na tom všichni stejně. Prosinec pro nás s O. začal 2týdenní izolací. V půlce měsíce jsme totiž chtěli odjet za rodinou do Kuopia na Vánoce a nechtěli jsme nikoho...
Listopad 2020 / deník
2020-12-18 13:39:25Listopad je (podle mého malého průzkumu) u lidí žijících ve Finsku nejmíň oblíbený měsíc. Je tma, mlha, deštivo. Zima a sníh přichází díky globálnímu oteplování později a Vánoce jsou pořád ještě daleko. Většinu dnů je zataženo a každý den je kratší a kratší… Musím pokračovat? ...
Finská národní jídla. Co ochutnat ve Finsku?
2020-12-15 17:17:19Když se Finů zeptáte na to, jaké je jejich národní jídlo, každý z nich vám nejspíš poví něco jiného. Jedno jediné finské národní jídlo zkrátka neexistuje Finská kuchyně a finské jídlo V klasické finské kuchyni se logicky najdou hlavně lokální ingredience. V případě Finska je to cokoliv, co pochází z lesa (zvěřina, houby, bobulovité ovoce), z vody (ryby sladkovodní z jezer i mořské z Baltu) nebo co vyroste na poli i v chladnějším podnebí (kořenová zelenina, brambory). Dalším poznávacím znamením je používání žitné mouky (žitný chleba je v obchodech nejčastější), ačkoliv v poslední době tu frčí dělat všechno z...
Říjen 2020 / deník
2020-11-15 19:01:49Mám pocit, že říjen je každý rok úplně stejný. Celý měsíc se mi tak nějak slije dohromady a hrozně rychle uteče. Nejinak tomu bylo i letos. Zatímco začátek měsíce se díky tomu, že máme ve Finsku rekordně teplý podzim, nesl pořád na vlně barev, super počasí a útulné nálady jako v září, konec byl deštivý a zamlžený. Asi, abychom se pomalu začali připravovat na dva nejhorší měsíce v roce (aspoň co se počasí týče). V říjnu taky na severu začíná období, kdy jste neskutečně vděční za každý sluneční paprsek. To znamená, že jakmile se udělá hezky, tak prostě jdete ven,...